Faktograf - Udruga za informiranu javnost

Projekti i suradnje

Pokretanje portala Faktograf.hr financijski su podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država (projekt pokretanja Faktografa je djelomično financiran kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu).

Rad portala Faktograf.hr tijekom godina se financirao kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza), BTD-a, Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane, Europske komisije (Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology), Europskog fonda za medije i informiranje ,Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, programa CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe) te kroz Facebookov Third Party Fact-Checking program.

Projekti koje udruga Faktograf trenutno provodi su:

Poticanje poboljšanih medijskih standarda

Dvogodišnji projekt udruge Faktograf, kojeg financira National Endowment for the Democracy (NED), razvio se s ciljem promicanja i unapređivanja medijskih standarda,  pristupa objektivnim vijestima  i analizama te borbe protiv dezinformacija kroz rad portala Faktograf.hr, kao i suradnje unutar regionalne SEE Check mreže.

FUNDME – Formalno udruživanje neprofitnih digitalnih medija

Cilj projekta FUNDME – Formalno udruživanje neprofitnih digitalnih medija je osnivanje nacionalnog saveza organizacija civilnog društva koji su nakladnici elektroničkih neprofitnih medija u svrhu pružanja podrške svojim članicama za financijsko, upravljačko i zagovaračko kapacitiranje te kao resurs za razmjenu znanja i iskustava. Provedba projekta osnažit će zagovaračku i nadzornu ulogu organizacija civilnog društva u medijskoj politici te utjecati na razvoj okruženja u kojem se manjinski mediji mogu osnivati, razvijati i odgovarati na potrebe svojih korisnika, građana i šire javnosti. Projekt financira Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

REDACT

Projekt REDACT ima za cilj razumjeti utjecaj digitalizacije na proizvodnju, konzumaciju, cirkulaciju i regulaciju teorija zavjere diljem Europe i to posebno promatrajući na koji način politički, društveni i povijesni konteksti oblikuju sadržaj, zajednice, posljedice i odgovore na online teorije zavjere u različitim europskim regijama. Surađujući s organizacijama za provjeru činjenica i praćenje dezinformacija na regionalnoj i europskoj razini, krajnji je cilj projektnog istraživanja dati lokalno relevantne preporuke za te organizacije, kreatore politika, medijske regulatore kao i za same internetske tvrtke. Faktograf u projektu sudjeluje kao suradnički partner u Hrvatskoj te je izvršna direktorica Faktografa uključena u savjetodavni odbor cjelokupnog projekta. Voditeljica projekta je Clare Birchall s King’s College London dok u projektu u svojstvu glavnih istraživača i voditelja regionalnih timova sudjeluju Michael Butter s University of Tuebingen; Elzbieta Drazkiewicz sa Slovak Academy of Sciences; Mari-Liis Madisson s University of Tartu; i Nebojša Blanuša sa Zagrebačkog sveučilišta (Fakultet političkih znanosti). Projekt je financiran kroz program CHANSE.

Šira slika

U sklopu projekta “Šira slika” Faktograf.hr kombinira fact-checking metodologiju s istraživačkim novinarskim radom s ciljem produbljivanja tema kojima se bavi i poticanjem razvoja kritičkog mišljenja kod čitatelja. Tekstovi se bave problematikom dezinformacija, posebice vezanima za društvene krize, ljudska prava, klimatske promjene i druge aktualne teme važne za unapređenje opće informiranosti građana i građanki, a objavljivat će se tijekom 2023. godine putem pisanog i audio newslettera te članaka na portalu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Činjenice o klimatskoj krizi – klima.faktograf.hr

Dvogodišnji projekt “Činjenice o klimatskoj krizi – klima.faktograf.hr” u partnerstvu provode Faktograf – udruga za informiranu javnost kao nositelj i Sveučilište u Zadru kao projektni partner. Opći cilj projekta je razvoj i uspostava provjere točnosti informacija vezanih za klimatsku krizu sa svrhom jačanja otpornosti društva na klimatske dezinformacije te unaprjeđenja medijske pismenosti kroz razumijevanje informacija o klimatskoj krizi.

Umjetna inteligencija i dezinformacije

Projekt ”Umjetna inteligencija i dezinformacije” uključuje studijsku posjetu projektnog tima Faktografa  Velikoj Britaniji s ciljem razmjene znanja i tehnoloških dostignuća vezanih za korištenje umjetne inteligencije u provjeri činjenica te jačanju suradnje u području suzbijanja dezinformacija.

Ovaj petomjesečni projekt završava u ožujku 2023. godine, a financira ga Britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca 2

Projekt istražuje dezinformacijske taktike koje koriste politički i drugi akteri kako bi zastrašili i diskreditirali novinare koji izvještavaju o izborima za Europski parlament 2024. godine, a nastavak je zajedničkog rada konzorcija kojeg čine Međunarodni institut za medije (IPI) kao nositelj te Faktograf i TAZ kao partneri.

U sklopu projekta, konzorcij planira izraditi nove studije slučaja o dezinformacijskim kampanjama usmjerenih na neovisne novinare, kao i istražiti najbolje prakse obrane na napade koje su razvile redakcije za provjeru činjenica, kao i njihovu pripremu na situacije u kojima dolazi do povećanja napada, a koje uključuju izbore ili krize poput pandemije i ratova. Dodatno će se u okviru projekta izraditi istraživački alat za novinare koji žele istraživati taktike, tehnike i protokole koji se koriste u dezinformacijskim kampanjama i napadima na medije i novinare.

Isključivu odgovornost za sadržaj koji podržava Europski fond za medije i informiranje snose autori i on ne mora nužno odražavati stajališta EMIF-a i partnera Fonda, Zaklade Calouste Gulbenkian i Europskog sveučilišnog instituta.

Od 2019. godine dio smo Facebookovog, odnosno Metinog Third Party Fact-Checking programa kojemu je cilj suzbijanje misinformacija na Facebooku i Instagramu. Suradnju u programu Faktograf.hr je nastavio i u 2021. godini. Više o tome čitajte u sekciji Često postavljana pitanja.

Faktograf je od listopada 2021. do siječnja 2022. sudjelovao u  Facebookovom Accelerator programu za podizanje razine kapaciteta fact-checking organizacija.

 

Završeni projekti:

Pro-Fact.

Projekt “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom” na multidisciplinaran način i multisektorskim pristupom cilja razumjeti dezinformacije povezane s COVID-19, njihovo širenje i utjecaj na demokraciju i društvo.

Nositeljica projekta je udruga Gong, a partnerice su: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf.hr i FER. Projekt sufinancira Europska unija, a više možete pročitati na stranicama projekta ovdje.

Činjenice o klimatskoj krizi

Projekt doprinosi sustavnom hvatanju u koštac s dezinformacijama, razotkrivanju dezinformacija i promicanju činjenica povezanih s klimatskom krizom, a uključuje istraživanje i objavljivanje tekstova i dubinskih intervjua s relevantnim stručnjacima o klimi na portalu Faktograf.hr te, u suradnji sa SEE Check mrežom, objavi regionalnih izvješća na temu klimatskih promjena. Projekt financira Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca

Projekt “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca” ima za cilj pokazati kako koordinirane online kampanje uznemiravanja novinara i fact-checkera postaju sastavni dio dezinformacijskog ciklusa diljem Europe. Ovim ćemo projektom rasvijetliti taktike i metode orkestriranih kampanja klevetanja i uznemiravanja novinara i fact-checkera te pružiti dokaze koji povezuju online uznemiravanje i širenje dezinformacija.

Faktograf – udruga za informiranu javnost je, zajedno s listom TAZ iz Njemačke, partner u jednogodišnjem projektu, dok je nositelj projekta Međunarodni institut za medije (IPI) iz Austrije. Projekt financira Europski fond za medije i informiranje kojim upravlja Zaklada Calouste Gulbenkian.

Isključivu odgovornost za sadržaj koji podržava Europski fond za medije i informiranje snose autori i on ne mora nužno odražavati stajališta EMIF-a i partnera Fonda, Zaklade Calouste Gulbenkian i Europskog sveučilišnog instituta.