TikTok – globalni program provjere točnosti činjenica

Od 20. svibnja 2024. Faktograf – udruga za informiranu javnost postaje dio globalnog programa provjere točnosti činjenica na TikToku, s ciljem pomoći platformi u njenoj borbi protiv dezinformacija i podršci naporima u zaštiti integriteta informacija.

Kao lokalni partner, Faktograf TikToku pruža ključnu podršku za dosljednu i točnu moderaciju te razumijevanje lokalnog konteksta. Također, Faktograf će osnaživati korisnike TikToka informiranjem putem kampanja za medijsku pismenost i integritet izbora.

Ovim partnerstvom, globalni fact-checking program na TikToku proširuje se na 19 organizacija za provjeru činjenica koje je akreditirao IFCSN, a koje procjenjuju točnost sadržaja na TikToku na više od 50 jezika i u više od 100 zemalja širom svijeta.

Dezinformacije su strogo zabranjene na TikToku, a Faktograf, kao partner za provjeru točnosti činjenica, bit će odgovoran za činjeničnu procjenu sadržaja, kako bi moderatori TikToka mogli primjenjivati politike TikToka temeljene na točnom razumijevanju činjenica. Akcije koje poduzimaju moderatori uključuju označavanje sadržaja kao neprovjerenog, čineći ga nekvalificiranim za “For You Feed” ili uklanjanje s platforme.

Portal Faktograf.hr, kao što je to slučaj s suradnjom s drugim platformama, nema ovlasti ukloniti sadržaj s TikToka, već pruža dodatne informacije moderatorima TikToka o sadržaju.

Faktograf će također kreirati izvještaje koji će pomoći u otkrivanju štetnih dezinformacija na platformi, kao i predviđanju trendova dezinformacija na ovoj mreži.

Ulaskom u  partnerstvo, Faktograf – udruga za informiranu javnost obvezuje se nastaviti svoj transparentan i nepristran rad u borbi protiv dezinformacija i doprinos globalnom naporu za očuvanje točnosti i pouzdanosti informacija na društvenim mrežama.

poynter.org European Union US Embassy