FactCRICIS: Europski fact-checking odgovor u klimatskoj krizi

Projekt FactCRICIS ima za cilj ojačavanje kapaciteta europskih organizacija za provjeru činjenica u kriznim situacijama. Kroz projekt će se podržavati organizacije za provjeru činjenica u identificiranju i razotkrivanju dezinformacijskih kampanja vezanih za klimatske promjene i druge krize, potičući brže, učinkovitije i koordiniranije odgovore unutar i izvan europskih granica.

Projekt provodi Europska mreža standarda za provjeravanje činjenica (EFCSN) i 21 članica mreže, a partneri na projektu su njemačko sveučilište TU Dortmund, španjolske organizacije za provjeru činjenica i tehnološki razvoj Newtral i Maldita.es, organizacija za provjeru činjenica usredotočena na znanost i tehnologiju Science Feedback te bugarska tvrtka za umjetnu inteligenciju i upravljanje podacima Ontotext.

Cilj projekta je uspostaviti sveobuhvatan paket praktičnih resursa i alata kombinirajući najmodernije tehnološke alate s klimatskom ekspertizom sa svrhom jačanja pripravnosti europskih organizacija za provjeravanje činjenica u odgovaranju na klimatske dezinformacije i poticanja prekogranične suradnje. Projekt je započeo u svibnju 2024. i traje 18 mjeseci.

Članice EFSCN-a koje sudjeluju u projektu su: Factcheck.bgAFPAPACorrectivDelfiDemagog PLDemagog.czdpaEFEEllinika HoaxesAntifake.rofactcheck.vlaanderenFaktografFactualLes SurligneursMaldita.esNewtralOntotextOštroPagella Politica, Facta.newsPolígrafoPravdaScience FeedbackTU DortmundVerificat.

Kontakt: https://efcsn.com/contact/

Ovaj projekt sufinancira Europska unija. Stajališta i mišljenja izražena u okviru projekta su isključivo stajališta autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili Europske komisije. Europska unija niti Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.


poynter.org European Union US Embassy