ELECTIONS 24 CHECK

Projekt ELECTIONS 24 CHECK ima za cilj povećanje suradnju između europskih organizacija za provjeru činjenica u otkrivanju dezinformacija vezanih za europske izbore u 2024. godini, istovremeno promičući provjerene informacije kako bi europski građani i građanke mogli donositi informirane odluke prilikom glasanja.

U sklopu projekta, izradit će se web stranica na kojoj će biti dostupna baza podataka sa svim fact-checking člancima vezanima za europske izbore. Cilj razvoja baze podataka je olakšati suradnju te omogućiti jednostavan pristup i pregled lažnih tvrdnji ili narativa koji kruže u predizbornom razdbolju različitim europskim zemljama. Ovi će podaci biti korisni kako novinarima i istraživačima, tako i zainteresiranoj javnosti. Korisnici će moći pretraživati i filtrirati članke na različitim jezicima prema zemljama, političkim strankama, ali i bitnim temama poput klimatskih promjena, sigurnosti i obrane.

Nositelj projekta je Europska mreža organizacija za provjeravanje činjenica (EFCSN), a partneri verificirane članice koje djeluju u sklopu mreže. Projekt sufinancira Google Ireland Limited.

Bazi možete pristupiti preko linka -> https://elections24.efcsn.com/


poynter.org European Union US Embassy