Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca 2

Ovaj projekt istražuje dezinformacijske taktike koje koriste politički i drugi akteri kako bi zastrašili i diskreditirali novinare koji izvještavaju o izborima za Europski parlament 2024. godine.

Dezinformacijske kampanje usmjerene na vjerodostojnost rada novinara i fact-checkera sve su prisutnije u Europi i drugdje. Valovi online napada na društvenim mrežama, klevetničke kampanje i pravno uznemiravanje česte su taktike za utišavanje novinara, stvarajući plodno tlo za širenje dezinformacija.

Faktograf je u sklopu projekta “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca” objavio istraživanje koje pokazuje kako je devet od deset organizacija za provjeru činjenica u Europi bilo izloženo kampanjama klevetanja i napadima na internetu. Ovaj devetomjesečni projekt nastavak je zajedničkog rada konzorcija kojeg čine Međunarodni institut za medije (IPI) kao nositelj te Faktograf i TAZ kao partneri.

U sklopu projekta, konzorcij planira izraditi nove studije slučaja o dezinformacijskim kampanjama usmjerenih na neovisne novinare, kao i istražiti najbolje prakse obrane na napade koje su razvile redakcije za provjeru činjenica, kao i njihovu pripremu na situacije u kojima dolazi do povećanja napada, a koje uključuju izbore ili krize poput pandemije i ratova. Dodatno će se u okviru projekta izraditi istraživački alat za novinare koji žele istraživati taktike, tehnike i protokole koji se koriste u dezinformacijskim kampanjama i napadima na medije i novinare.

Konzorcij će koristiti hibridnu metodologiju, uključujući tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za otkrivanje mreža i pronalaženje narativa zakopanih u velikim skupovima podataka, provjeru činjenica, istraživačko novinarstvo i analizu sadržaja.

Isključivu odgovornost za sadržaj koji podržava Europski fond za medije i informiranje snose autori i on ne mora nužno odražavati stajališta EMIF-a i partnera Fonda, Zaklade Calouste Gulbenkian i Europskog sveučilišnog instituta.

poynter.org European Union US Embassy