O udruzi

Faktograf – udruga za informiranu javnost neprofitna je medijska organizacija koja se zalaže za razvoj dobrog novinarstva, kritičkog mišljenja i informirane javnosti. Dobro novinarstvo za nas je ono koje smješta u kontekst, ističe bitno i razjašnjava nejasno.

Udruga je izdavač portala Faktograf.hr, jedinog medija u Hrvatskoj specijaliziranog za provjeru činjenica. Faktograf.hr član je IFCN-a (International Fact Checking Network), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact-checkingu. Udruga Faktograf je također članica EFCSN-a, europske mreže organizacija za provjeravanje činjenica) te suosnivačica regionalne SEE Check mreže.

Neovisnost uređivačke politike portala Faktograf.hr se jamči i Redakcijskim statutom. Impressum portala Faktograf dostupan je ovdje.

U ožujku 2024. udruga Faktograf pokrenula je novi medijski projekt – Klimatski portal. Na Klimatskom portalu tretiramo klimatsku krizu kao sveobuhvatan problem koji je ne samo nužno, nego i moguće riješiti. Slogan, fokus na rješenja, ilustrira kakvim se novinarstvom želimo baviti; cilj nam je promijeniti smjer javne rasprave o klimatskoj krizi i zelenoj tranziciji – odmaknuti se od senzacionalizma, zastrašivanja i negiranja problema, a otvoriti prostor za stručna mišljenja, argumentirane rasprave i dobre ideje. Impressum Klimatskog portala dostupan je ovdje.

Tijela udruge su: Skupština, izvršna direktorica te zamjenica izvršne direktorice. Na Osnivačkoj skupštini u lipnju 2021. za  izvršnu direktoricu izabrana je Ana Brakus, a za zamjenika izvršne direktorice Petar Vidov. Na istoj Skupštini uspostavljeno je i Nakladničko vijeće. Uloga Nakladničkog vijeća definirana je Statutom udruge i Redakcijskim statutom, a čine ga izvršna direktorica te predstavnica radnica Gabrijela Galić. Na 7. izbornoj Skupštini udruge održanoj u lipnju 2023. za izvršnu direktoricu reizabrana je Ana Brakus, a za zamjenicu izvršne direktorice izabrana je Tajana Broz.

Faktografov tim

Članice i članovi Faktografovog tima su nepristrani i neovisni svom radu, nisu članovi političkih stranaka, niti su na bilo koji način politički aktivni.

Projektni tim

Ana Brakus

Ana Brakus je izvršna direktorica udruge Faktograf. Između 2018. i 2021. bila je autorica i urednica na portalu Faktograf.hr. Od 2013. do 2016. radila je kao novinarka i urednica na feminističkom portalu Libela.org. Dvije godine kao novinarka provela je u zagrebačkom tjedniku Novosti. Surađivala je s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Članica je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Jelena Berković

Jelena Berković je koordinatorica za zagovaranje i javne politike u udruzi Faktograf. Radila je kao izvršna direktorica Gonga od 2015. godine, kada je Faktograf.hr pokrenut, do 2020. godine. Prethodno je radila kao novinarka i urednica na Radiju 101, bila glavna urednica u Studentskom listu REVOLT te autorica u drugim medijima. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirala Globalne politike na London School of Economics and Political Science. Bila je suosnivačica Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a 2001. dobila je HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo.

Tajana Broz

Tajana Broz je programska koordinatorica u udruzi Faktograf te zamjenica izvršne direktorice udruge Faktograf. Od 2006. do 2016. godine radila je u udruzi CESI – Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na programu Društveni aktivizam i politički procesi te je bila jedna od urednica portala Libela.org. Od 2017. do 2021. godine bila je voditeljica Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla. Prije dolaska na Faktograf, godinu dana radila je kao savjetnica pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za područje medija. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Petra Vdović

Petra Vdović je voditeljica ureda i administracije udruge Faktograf. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon studija zaposlila se u Gradu Pregradi gdje je obavljala poslove protokola i odnosa s javnošću, stručne poslove iz područja društvenih djelatnosti, sudjelovala u provedbi projekata te obavljala poslove vezane za zaštitu osobnih podataka. Također, bila je glavna urednica gradskog lista Glas Pregrade, kao i lokalna koordinatorica za mlade. Prije dolaska na Faktograf, deset je mjeseci radila u Upravnom odjelu za poslove župana i Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije na poslovima protokola i odnosa s javnošću.

Redakcija

Sanja Despot

Sanja Despot je glavna urednica i novinarka na portalu Faktograf.hr. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Ivica Kristović

Ivica Kristović je zamjenik glavne urednice na portalu Faktograf.hr te urednik rubrike “Razotkriveno”. Novinarstvom se počeo baviti 2008. godine na portalu Javno.hr, a iste godine prelazi na portal Index.hr na kojem radi do 2012. godine. Od 2012. do 2018. godine bio je novinar i urednik na portalu Večernjeg lista. Nakon novinarskog rada na portalu N1 televizije, prelazi na RTL-ov portal Vijesti.hr gdje je i zamjenik glavne urednice. Prije dolaska na Faktograf, bio je novinar i izvršni urednik na portalu Net.hr. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike.

Petar Vidov

Petar Vidov je urednik na Klimatskom portalu. Bio je glavni urednik portala Faktograf.hr od njegovog pokretanja 2015. godine do listopada 2023. godine. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađivao je s tjednikom Novosti i neprofitnim internetskim portalom Lupiga.com. Član je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND). Autor je publicističke knjige “Opasne priče” i koautor istraživačke studije “Zarobljavanje plinom”.

Ivana Živković

Ivana Živković je izvršna urednica na portalu Faktograf.hr. Od 2015. do 2018. godine radila je kao televizijska novinarka na HRT-u. Od 2018. do 2020. godine radila je na portalu N1 televizije. Članica je Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Ana Benačić

Ana Benačić je novinarka na portalu Faktograf.hr i Klimatskom portalu. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja…

Andrej Dimitrijević

Andrej Dimitrijević  je novinar na portalu Faktograf.hr. Novinarstvo je studirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu – smjer Tisak i Televizija. Prvo je radio kao televizijski novinar na Hrvatskoj radioteleviziji, a potom RTL-u. 2019. godine počinje raditi na portalu Telegram.hr kao istraživački novinar. Faktografovom timu pridružuje se u travnju 2024. godine. Za svoje istraživačke priče dobio je niz nagrada Hrvatskog novinarskog društva.

Gabrijela Galić

Gabrijela Galić je novinarka na portalu Faktograf.hr. Novinarstvom se počela baviti u dnevniku Slobodna Dalmacija, a od 1993. do 2019. radila je u Novom listu. Bavi se gospodarstvom, tržištem rada i politikom plaća te političkim temama.

Matea Grgurinović

Matea Grgurinović je novinarka na portalu Faktograf.hr i Klimatskom portalu. Dobitnica je stipendije Reporting Democracy BIRN-a za 2020. Od 2019. do 2021. radila je na portalu N1 Televizije, a honorarno je surađivala s nizom medija. Posebno se bavi siromaštvom, stambenim politikama i beskućništvom. Dobitnica je nagrade Svjetionik za dostojanstveno izvještavanje o siromaštvu za 2017. godinu. Magistrirala je engleski i ruski jezik, uči kineski.

Ivan Nekić

Ivan Nekić je novinar na portalu Faktograf.hr. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Od 2013. godine član je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu u sklopu kojeg provodi predavanja i radionice za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola o medijskoj pismenosti. Novinarstvom se počeo baviti 2018. godine na portalu Zagreb.info, a od 2019. do 2022. godine radio je kao novinar na portalu N1 televizije. Potpredsjednik je Udruge bivših studenata Fakulteta političkih znanosti.

Anja Vladisavljević

Anja Vladisavljević je novinarka na portalu Faktograf.hr. Od 2015. godine radila je za različite medije, među kojima su hrvatsko izdanje mjesečnika Le Monde Diplomatique i regionalni portal Bilten. Reportersko iskustvo stekla je kao dopisnica Balkanske istraživačke i reporterske mreže (BIRN), a kasnije kao novinarka istraživačkog portala Oštro. Piše za društveni magazin Nada i portal Radnička prava. Diplomirala je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Melita Vrsaljko

Melita Vrsaljko je novinarka na portalu Faktograf.hr i Klimatskom portalu. Za vrijeme studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti dobila je stipendiju Ministarstva kulture za tekstove o deinstitucionalizaciji te, u okviru projekta Media against hate, sudjelovala na radionici medijske pismenosti koja se 2017. godine održala u Beču. Pisala je za neprofitni portal Forum.tm te radila na RTL televiziji i Al Jazeeri Balkans.

Jordi Ilić

Jordi Ilić je specijalistkinja za društvene mreže i razvoj publike na portalu Faktograf.hr i Klimatskom portalu. Od 2020. do 2022. radila je u društvenom poduzeću Fierce Women kao specijalistkinja za marketing i grafička dizajnerica. U periodu od 2015. surađivala je s brojnim udrugama, organizacijama i tvrtkama na poslovima vezanima za društvene mreže i dizajn. Diplomirala je sociologiju i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vedrana Bibić

Vedrana Bibić je specijalistkinja za društvene mreže i razvoj publike na portalu Faktograf.hr i Klimatskom portalu. Kao radnica u kulturi, bavila se širokim spektrom organizacijskih poslova: producirala je Festival europske kratke priče i Subversive Festival, radila je kao voditeljica odnosa s javnošću Goranovog proljeća, administratorica Centra za dramsku umjetnost, koordinatorica Centra za kreativno pisanje te voditeljica društvenih mreža izdavačke kuće V.B.Z. Radila je kao tajnica i administratorica u redakciji tjednika Novosti, a od travnja 2022. do travnja 2024. kao voditeljica ureda i administracije udruge Faktograf. Piše za društveni magazin Nada.

poynter.org European Union US Embassy