Pripreme za europske izbore kroz brojne kodekse

Pripreme za europske izbore kroz brojne kodekse

19. travnja 2024.

Nekoliko mjeseci uoči europarlamentarnih izbora, na razini EU-a, dogovoreno je i provodi se nekoliko kodeksâ, čije će rezultate pomno pratiti Europska komisija.

Smjernice o ublažavanju sistemskih rizika za izborne procese

Za vrlo velike online platforme i tražilice Europska komisija objavila je Smjernice o ublažavanju sistemskih rizika za izborne procese. Ti rizici uključuju širenje nezakonitog govora mržnje na internetu, prijetnje povezane sa stranim manipulacijama informacijama i ometanjem (“FIMI”), kao i širi fenomen dezinformacija i širenje sadržaja generiranog putem novih tehnologija kao što je generativna umjetna inteligencija.

U odnosu na izborne procese, sistemski rizici također se mogu manifestirati kroz pojačavanje i potencijalno brzo i široko širenje sadržaja koji je nezakonit prema europskim zakonima ili zakonima država članica, na primjer, prijetnje, nasilni ekstremistički i teroristički sadržaj, nezakonit govor mržnje ili internetsko uznemiravanje političkih kandidata ili dužnosnika, novinara, izbornih radnika ili drugih uključenih u izborni proces. Iako online platforme nisu obavezane provoditi ove smjernice, Europska komisija koristit će ih za procjenu provedbe Akta o digitalnim uslugama koji sadrži odredbu o financijskim kaznama platformama ako ne ublažavaju sistemske rizike.

Kodeks ponašanja za izbore za Europski parlament 2024.

Početkom travnja europske političke stranke potpisale su Kodeks ponašanja za izbore za Europski parlament 2024., kojeg su razvili potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová i međuvladina organizacija IDEA – Međunarodni institut za demokraciju i izbornu pomoć u bliskoj suradnji s europskim političkim strankama. Stranke su se time obavezale da će “poticati uključivi politički diskurs i sudjelovanje suzdržavanjem od proizvodnje, korištenja ili širenja diskriminirajućih izjava i pristranosti protiv određenih skupina na temelju njihovog spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi ili seksualne orijentacije”. K tome, stranke će se “suzdržavati od prikazivanja političkih oglasa sponzoriranih od strane neprijavljenih interesa ili na drugi način angažiranja posrednika za plasiranje poruka kampanje bez navođenja autora”.

Provedba Kodeksa prakse protiv dezinformacija

U sklopu provedbe Kodeksa prakse protiv dezinformacija, njegovi potpisnici objavili su svoje posljednje redovite izvještaje koji uključuju i posebno poglavlje o pripremama za europarlamentarne izbore, a dodatno su dogovorili konkretne načine zaštite od dezinformacijskih kampanja putem sustava za brze odgovore o kojem će izvještavati u idućim redovitim izvještajima.

Kao jedan od potpisnika, i Faktograf je predao svoj izvještaj za 2023., u kojem opisuje način na koji ispunjava Kodeks. Izvještaj Faktografa, kao i svih ostalih potpisnika Kodeksa, javno je dostupan na linku.

 

Naslovna fotografija: Element5 Digital / Unsplash

poynter.org European Union US Embassy