Faktograf sudjelovao na međunarodnim i regionalnim konferencijama o novinarstvu, fact-checkingu i novim tehnologijama

Faktograf sudjelovao na međunarodnim i regionalnim konferencijama o novinarstvu, fact-checkingu i novim tehnologijama

20. srpnja 2023.

Međunarodni medijski institut (IPI) iz Beča u svibnju 2023. godine organizirao je Svjetski kongres i Festival medijske inovacije koji je okupio novinare, urednike i izdavače kako bi zajednički istražili ubrzani razvoj globalnog i tehnološkog okruženja i njegovog utjecaja na neovisno novinarstvo. Faktograf je kao IPI-jev partner u projektu “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca europskih populista” sudjelovao na panelu “Dekodiranje dezinformacija uz pomoć AI”, na kojem je izvršna direktorica Faktografa Ana Brakus predstavila rezultate istraživanja “Napadi na medije za provjeru činjenica u Europi”.

Sarajevsko udruženje građana “Zašto ne?” i ove je godine u lipnju organiziralo 11. Point konferenciju s temom političke odgovornosti i novih tehnologija. Na dvodnevnoj konferenciji Faktograf je sudjelovao u tri panela – viša savjetnica Jelena Berković bila je jedna od panelistkinja na temu kako Balkan može koristiti alate Europske unije u kontekstu popravljanja našeg digitalnog okruženja, izvršna direktorica Ana Brakus pričala je o napadima na fact-checkere, s naglaskom na specifične napade na novinarke i medijske radnice, a programska koordinatorica Tajana Broz moderirala je razgovor s Corinnom Vetter iz berlinskog SUPERR Laba, koji se bavi povezivanjem feminizma i tehnologije te radi na razvijanju rodno osjetljivih tehnoloških politika.

10. Global Fact, godišnji fact-checkerski samit, ove se godine održao krajem lipnja u južnokorejskom Seulu u organizaciji instituta Poynter i međunarodne fact-checkerske mreže IFCSN. Na  najvećem globalnom okupljanju fact-heckera, istraživača i predstavnika platformi, Faktograf je predstavljala programska koordinatorica Tajana Broz. U okviru sesije “Kako pomoći svom timu s internetskim uznemiravanjem”, predstavnica Faktografa govorila je o studiji slučaja “Dezinformacijske kampanje – pogonsko gorivo za napade i mržnju” te predstavila Faktografove politike podrške i zaštite od online i drugih oblika uznemiravanja novinara i novinarki. Prije službenog početka Global Facta održan je i sastanak šire grupe EFCSN-a na kojem se razgovaralo o aktivnostima mreže u nadolazećem periodu.

Naslovna fotografija: 11. Point konferencija

poynter.org European Union US Embassy