Podkast “Fact-checkeri na meti europskih populista”

4. svibnja 2023.

U trećoj epizodi podkasta “Dekodiranje dezinformacija” pod nazivom “Fact-checkeri na meti europskih populista”, urednik i producent emisije te voditelj digitalnih komunikacija Međunarodnih instituta za medije (IPI) iz Beča Javier Luque razgovarao je s Anom Brakus, izvršnom urednicom Faktografa i Tijanom Cvjetićanin, istraživačicom iz sarajevskog udruženja “Zašto ne?”.

U povodu Međunarodnog dana provjere činjenica, koji se obilježava 2. travnja, Faktograf je objavio preliminarne rezultate pionirskog istraživanja koje se bavi utjecajem uznemiravanja i napada na organizacije za provjeru činjenica kao dijela dezinformacijskih kampanji u Europi, a čija je autorica Cvjetićanin. Rezultati nisu iznenadili fact-checkersku zajednicu te jasno pokazuju da su gotovo sve organizacije za provjeru činjenica koje su sudjelovale u istraživanju doživjele kampanje klevetanja i online zlostavljanje i da je više od polovice različite napade doživjelo više puta.

Podkast je dio projekta “Dekodiranje dezinformacijskih obrazaca europskih populista”, kojeg financira Europski fond za medije i informiranje, a kojim upravlja Zaklada Calouste Gulbenkian. IPI je nositelj projekta, a Faktograf jedan od partnera u projektu.