Faktograf - Udruga za informiranu javnost

« Aktivnosti | 24. 08. 2022.
SEE Checkov regionalni Live blog: Dezinformacije o ratu u Ukrajini na jednom mjestu

Zajedno s ruskom invazijom na Ukrajinu intenzivirao se i informacijski rat koji traje još od prvotnog ruskog napada na Ukrajinu 2014. godine. Fektčekerska zajednica odmah je reagirala. Na poziv španjolske fektčekerske organizacije Maldita.es, potpisnici Kodeksa principa Međunarodne mreže organizacija posvećenih fektčekingu (IFCN), među kojima je i Faktograf, pokrenuli su stranicu ukrainefacts.org, kao i interaktivnu kartu koja omogućava pregled razotkrivenih dezinformacija o ratu u Ukrajini. Dosad je na stranici objavljeno više od dvije tisuće članaka o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Na regionalnoj razini, kao dio SEE Check mreže portala za provjeru činjenica, sudjelujemo u pisanju Live bloga: Dezinformacije o ratu u Ukrajini. Šest redakcija iz pet zemalja – Fakenews.rs, Faktograf.hr, Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Raskrikavanje.rs, Razkrinkavanje.si – svakodnevno prati i provjerava tvrdnje koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama te kroz izjave političara i istaknutih javnih osoba. Zajedno smo provjerili više od tisuću netočnih i manipulativnih tvrdnji o ratu u Ukrajini.

Live blog o dezinformacijama o ratu u Ukrajini vodimo i samostalno, kako bi svim našim čitateljicama i čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o toj temi. Od kraja veljače ove godine razotkrili smo gotovo stotinu dezinformacija o ratu u Ukrajini.